Afrika i mediebildet

001-kenya-orphans-image-promise-tangemanBildet hentet fra :https://wnninterviewsociety.files.wordpress.com/2011/04/001-kenya-orphans-image-promise-tangeman.jpg

Synonymt med fattigdom?

Måten mediene fremstiller Afrika på maler et bilde av slum, sykdom, korrupsjon og fattigdom, et bilde som er skadelig for et ellers så nyansert kontinent. Historiene de fôrer oss gir lite bakgrunnsinformasjon og har ofte en negativ vinkling, dette forsterker stereotyper om «fattige Afrika». Dette gjør lite for å gjøre Afrika og dets folk til mer enn tall i en overskrift og heller mennesker vi føler genuin sympati for. For bryr vi oss egentlig? Ser vi folket i Kenya som mennesker eller bruker vi «fattige barna i Afrika» som en unnskyldning til å føle oss takknemlige for det vi har? Eller føle oss generøse når vi ser det månedlige bidraget vårt til PLAN gå ut av kontoen?

«It is easy to romanticize poverty, to see poor people as inherently lacking agency and will. It is easy to strip them of human dignity, to reduce them to objects of pity. This has never been clearer than in the view of Africa from the American media, in which we are shown poverty and conflicts without any context.»

Chimamanda Ngozi Adichie , prisvinnende Nigeriansk forfatter

Men bryr vi oss egentlig?

Når 12 journalister blir skutt i Paris er Europa og mediene i fullt opprør, men hvor er mediene når 147 kenyanske studenter mister livet i et av Kenyas verste terrorangrep?

Det virker som om mediene kun bryr seg om å dekke det som selger og det øyeblikket det ikke lenger er interessant pakker de sammen og drar. Det er jo forståelig, men det fører også til at Afrikanske land får mye mindre dekning enn de fortjener mens trivielle saker om Sophie Elise, Kristian Valen og påskegodt fyller avisene. Hvorvidt det er fordi Afrika er så langt unna eller fordi det er så stort er vanskelig å si, men Afrika får ikke nok dekning i vestlige medier og når Afrika først får dekning er det for å styrke de ensidige stereotypene vi allerede har.

Et Afrika vi ikke ser

Sannheten er at Afrika er hjem til tre av verdens topp ti raskest voksende økonomier. Noe som ikke er så rart med tanke på at det er et kontinent flust av naturressurser og med en stor og ung befolkning. Befolkningen har eller aldri vært så utdannet som nå før heller, og med sykdom i nedgang og en stadig økende økonomisk investering i det afrikanske markedet har Afrika potensialet til å bli en ny supermakt.

Noe Afrika mangler er en nyhetsredaksjon som representerer dem. Midtøsten fikk representasjon i 2003 da Al Jazeera som først blusset i 1996, begynte å sende nyheter på engelsk. USA og Europa har allerede flere internasjonalt anerkjente og veletablerte nyhetsredaksjoner som dekker deres nyheter. Afrika trenger en egen engelskspråklig nyhetsredaksjon som representerte viktige hendelser rundt om i Afrika. Ved å representere seg selv på et internasjonalt plan kan Afrika male sitt eget nyhetsbilde og få frem de kulturelle nyansene og viktige hendelsene rundt om i kontinentet som vestlige medier ellers ville brydd seg lite om. Dette kan gjøre Afrika til mer enn et synonym med fattigdom i vestens ører og heller et folk vi virkelig ser og bryr oss om.

 

 

 

 

 

 

Kilder

Mahadeo, M & McKinney, J (2007) ‘Media representations of Africa: Still the same old story?’, Policy & Practice: A Development Education Review, Vol. 4, Spring, pp. 14-20.

3 Of The World’s Fastest Growing Economies Are In Africa. (2016). AFRIZAP WORLD. Hentet 12 October 2016, fra http://www.afrizap.com/en/growing-economies

Kristof, N. (2016). Africa on the Rise. Nytimes.com. Hentet 12 October 2016, fra http://www.nytimes.com/2012/07/01/opinion/sunday/africa-on-the-rise.html?_r=0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s